Buah delima berasal dari Asia Barat Daya dan biasanya mula berbuah pada September hingga Februari. Saiz buah delima yang matang adalah sekitar tujuh hingga 12 sentimeter diameter. Sebiji buah delima terdapat sekitar 700 hingga 800 benih padat yang dipanggil arils berwarna merah.
Kulit cantik dengan Delima
Sumber asid folat dan antioksidan dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati.
Tip memilih buah delima
Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
Xtra!
Buah delima kaya dengan antioksidan tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Info
Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).
KALORI HIDANGAN BERASASKAN DELIMA
Salad Bayam Bersalut Sos Delima
1 hidangan 170 kalori
Ayam Panggang bersama Delima
1 hidangan 949 kalori
Biskut coklat delima
1 keping – 77 kalori
Sorbet delima
1 hidangan (3 sudu aiskrim) sudu 350 kalori
Salad quino, feta dan delima
1 hidangan 279 kalori
Ayam bersalut delima dan badam
1 hidangan 590 kalori
Nasi lemak bersama delima
1 hidangan 319 kalori