Elak penyakit akibat jerebu

Posted on October 18, 2014 · Posted in Pengetahuan am

TAHUKAH anda pencemaran udara yang melanda bumi boleh

mendatangkan kesan secara langsung dan tidak langsung kepada kesihatan manusia?

Lebih memburukkan keadaan, masalah jerebu boleh menyebabkan penyakit seperti serangan asma, gangguan mata dan jangkitan saluran pernafasan (URTI).

Apa itu jerebu?

n Jerebu ialah keadaan kualiti udara yang tidak baik dengan kehadiran partikel di atmosfera yang akan mengurangkan jarak penglihatan.

n Ia disebabkan oleh campuran konsentrasi bahan pencemar udara yang tinggi dan dilepaskan merata-rata serta menyerap sinaran matahari di atmosfera.

Bahaya

Apakah kemungkinan kesan jerebu ke atas kesihatan?

* Kesan jerebu ke atas kesihatan dikaitkan dengan tahap teruk status kualiti udara. Semakin tinggi tahap IPU, semakin bertambah kesannya kepada kesihatan.

* Faktor-faktor lain seperti jangka masa dan intensiti aktiviti luar, tabiat merokok, umur, dan status kesihatan seseorang individu memainkan peranan penting dalam memberi kesan kepada kesihatan.

* Kemungkinan kesan kesihatan termasuk;

* Kesukaran untuk bernafas

* Serangan jantung.

* Gatal-gatal pada tekak.

* Gatal-gatal pada mata.

* Jangkitan pada bahagian atas saluran pernafasan

* Gatal-gatal pada kulit.

Langkah penjagaan

* Penutup hidung (nasal mask) mesti digunakan jika indeks pencemar udara (IPU) melebihi 200.

* Bagaimanapun bagi mereka yang berisiko tinggi seperti pesakit lelah, jantung dan paru-paru serta warga emas dan kanak-kanak, adalah dinasihat memakai penutup hidung walaupun IPU lebih rendah daripada itu.

* Orang ramai juga dinasihatkan minum air yang banyak, basuh bahagian tubuh terdedah kepada jerebu dan kurangkan aktiviti di luar rumah.

* Perokok dinasihatkan tidak merokok apabila keadaan udara berada pada tahap tidak sihat iaitu IPU melebihi 100.

Sumber : UtusanMemo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.