Khasiat Nanas

Posted on April 13, 2015 · Posted in Pengetahuan am

Ramai yang kurang arif akan khasiat buah nanas yang baik untuktubuh badan kita. Selalunya ia dikaitkan dengan kebaikan untuk menurunkan berat badan berbanding kelebihannya yang kaya dengan vitamin C kerana ia dapat melindungi tubuh daripada radikal bebas yang boleh menyerang sel-sel sihat. Jom semak beberapa kebaikan nanas ini untuk anda sertakan dalam buah pilihan dalam menu nanti.

1)     Mengatasi  masalah sembelit
Nanas mengandungi banyak serat oleh itu ia dapat mengatasi masalah sembelit dengan cepat.  Cubalah minum jus nanas yang diperah dari buah separuh masak. Pilih buah nanas yang sedikit masam untuk dibuat jus.

2)     Meningkatkan gula dalam darah
Bagi pesakit yang mengalami kadar gula rendah, amalkan minum jus nanas kerana nanas ada kadar gula semulajadi yang tinggi dan dapat membantu meningkatkan kadar gula dalam darah. Namun jika berlebihan boleh mendatangkan penyakit kencing manis, jadi ia perlulah secara sederhana.

3)     Mencegah kanser
Nanas juga dapat mencegah kanser kerana ia mengandungi antioksida penting untuk menghalang radikal bebas yang boleh menyebabkan kanser.

4)     Merawat demam panas
Daun nanas juga ada khasiatnya dengan meminum air rebusan daun nanas itu dapat merawat demam panas.

5)     Dapat menguatkan tulang
Nanas dapat menguatkan tulang kerana ia mempunyai  mineral yang diperlukan oleh tubuh untuk membina tulang dan tisu penghubung.

Sumber: www.eh.com.my/artikel/gaya-hidup/khasiat-nanasMemo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.