Pentingnya Hipokampus

Posted on September 30, 2014 · Posted in Memo Plus Gold, Pengetahuan am

Apakah Hipokampus?

Hipokampus itu bahagian dari otak kita yang Tuhan letakkan di lobus temporal, maksudnya di bahagian sisi otak kita, di kiri dan di kanan. Hipokampus mempunyai peranan sebagai salah satu dari pelaksana sistem limbik.

Maksudnya??

Sistem Limbik (atau otak Paleomammalian) adalah satu set struktur otak, yang dapat mendukung berbagai fungsi termasuk emosi, kelakuan, ingatan jangka panjang, dan lain-lain.
Selain itu, hipokampus juga berperanan penting untuk kita mengingati sesuatu .
Kenapa dinamakan Hipokampus?

Nama hipokampus pertama kali diberikan oleh ahli anatomi bernama Aranzi. Ini kerana bentuknya yang mirip kuda laut kalau dilihat dari depan atau belakang. Dalam Bahasa Yunani, hippo artinya kuda, kampos artinya monster laut. Kurang lebih seperti ini perbandingannya.

Tahukah anda penyakit Alzheimer ?

Alzheimer adalah penyakit di mana seseorang mengalami kesulitan dalam mengingat atau nyanyuk. Penyakit ini seringkali dialami oleh orang tua kerana penyebabnya adalah apoptosis (kematian sel sesuai dengan peningkatan usia). Pada pesakit Alzheimer, bahagian yang akan pertama sekali rosak adalah Hipokampus.

Oleh itu adalah amat penting dalam menjaga hipokampus anda supaya sel-sel itu tidak mati dengan cepat. Ambillah vitamin semulajadi untuk otak iaitu Memo Plus Gold. Ia bukan sahaja meningkatkan daya ingatan malahan mengaktifkan sel-sel otak kita.Memo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.