Tips Kurangkan Peluh

Posted on February 2, 2015 · Posted in Pengetahuan am

Kenapa Anda Berpeluh?

Hakikatnya, peluh membantu badan anda menjadi sejuk dan mengekalkan suhu dalaman apabila campuran air, mineral dan garam menyejat daripada kulit. Dua jenis peluh boleh dibezakan. Yang pertama adalah eccrine — cecair nipis yang berlaku di seluruh badan semasa hari panas atau apabila anda melakukan senaman. Yang kedua dipanggil apocrine — rembesan tebal yang terletak terutamanya di bawah lengan seseorang. Apocrine terikat dengan bau dan biasanya dikaitkan dengan tekanan.

Perkara-perkara seperti keadaan kesihatan anda, diet dan emosi boleh mempengaruhi peluh. Walau bagaimanapun, ia kebiasaannya ditentukan oleh genetik.

Bahagian yang paling biasa mengeluarkan peluh adalah tapak tangan, tapak kaki, ketiak dan dahi kerana kepadatan kelenjar peluh paling tinggi berbanding bahagian lain. Walau bagaimanapun, corak peluh adalah berbeza bagi setiap individu.

Namun, peluh juga bergantung kepada penyesuaian. Sebagai contoh, mereka dari kawasan panas, dan juga atlet berpeluh dengan lebih cepat, kerana tubuh mereka telah dilatih untuk mengeluarkan dan menyebarkan haba dengan pantas.

Tip Untuk Kekal Kering Tanpa Peluh

1) Pilih deodoran yang betul

Langkah pertama adalah pilihan antiperspirant yang betul. Deodoran menghalang bau, tetapi tidak kelembapan, manakala antiperspirant-deodoran adalah penyelesaian untuk kedua-duanya. Bagi sesetengah orang, deodoran adalah satu-satunya pilihan, mungkin kerana kulit sensitif mereka yang bertindak balas buruk kepada antiperspirants. Ada juga yang tidak menggunakannya kerana spekulasi bahawa komposisi berasaskan aluminium — bahan-bahan aktif yang ada pada antiperspirants boleh menyebabkan kanser dan penyakit Alzheimer — sebenarnya tidak dibuktikan oleh mana-mana kajian klinikal.

Kesan anti-peluh tidak dipengaruhi oleh jenis antiperspirant (gel, dan pepejal roll-on) yang digunakan, tetapi pada masa di mana anda menggunakannya. Adalah disyorkan oleh pakar dermatologi untuk memakai antiperspirant sebelum tidur pada waktu malam dan selepas memakainya semula pada waktu pagi.

2) Cuba untuk mandi air sejuk

Bagi mereka yang sejuk dan keringkan badan selepas bersenam, ia adalah tip yang baik untuk mandi dengan air sejuk. Semua kaedah yang mengurangkan suhu dalaman badan akan membantu anda berhenti berpeluh.

3) Buang bulu ketiak menggunakan laser

Bagi mereka yang kerap berpeluh, doktor biasanya menasihatkan untuk membuang bulu ketiak menggunakan kaedah laser, kerana ia boleh mengurangkan pengeluaran peluh, sekaligus mengurangkan bau badan.

Sumber : http://www.wanista.comMemo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.