Tips Pulihkan Badan Penat Bekerja

Posted on April 15, 2015 · Posted in Pengetahuan am

Seharian bekerja di pejabat dengan kerja yang menimbun dan apabila ingin pulang hadapi pula dugaan trafik yang agak sesak pastinya badan terlalu penat menghadapi rutin harian yang sebegini. Seketika sampai di rumah, lalui pula tanggungjawab sebagai isteri atau suami bagi melunaskan kerja di rumah. Penat bekerja dan trafik yang sesak sudah cukup buatkan badan terlalu penat dan boleh mengundang kepada sakit dan sebagainya.

Minum air teh hijau

Minuman berkhasiat yang diamalkan masyarakat cina ini mampu memberikan kesegaran pada tubuh badan dan minda kerana ia diperkaya dengan antioksida. Ia juga dapat mengurangkan kadar gula di dalam darah.

Senaman ringkas

Sebaiknya apabila setiba di rumah amalkan dengan melakukan aktiviti seperti bersenam atau paling tidak pun, menanam atau mengemas rumah. Ini kerana otak yang sudah penat bekerja di pejabat yang berhawa dingin boleh menyebabkan otak berfungsi dengan tidak baik. Senaman dapat menyalurkan oksigen kepada otak dan sekaligus badan akan cergas seperti sedia kala apabila badan sudah mengeluarkan peluh tatkala melakukan aktiviti di rumah.

Mandi air panas

Jika di rumah anda tidak ada sistem pemanas air mandian, apakata gunakan kaedah manual secara memasak air panas terlebih dahulu dan campurkan air panas tersebut sedikit dengan air yang bersuhu normal agar ia cukup berasa suam untuk kulit anda. Ia membantu dalam melegakan kaki yang penat dan sekaligus melancarkan peredaran darah dalam badan.

Minum air limau

Cuba amalkan meminum air bersama perahan limau sebelum masuk tidur.Gunakan lemon sebagai alternatif lain. Ia dapat membantu menangani penat badan agar keesokan harinya anda bangun dengan segar dan cergas.

Urut

Lakukan urutan seluruh badan sekali sebulan sebolehnya. Jangan terlalu kerap melakukannya kerana ia boleh mendatangkan kesan negatif pada badan.Ia dapat menyegarkan kembali badan dan melancarkan peredaran darah.

Sumber: www.eh.com.my/artikel/gaya-hidup/tips-pulihkan-badan-penat-bekerjaMemo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.