Biasakan Diri Dengan Permainan Yang Menguatkan Daya Ingatan!

Posted on August 10, 2013 · Posted in Teknik Membelajar Efektif

Anda berminat untuk membiasakan diri dengan permainan yang dapat menguatkan daya ingatan? Jika ya, anda seorang yang mahu menggunakan daya ingatan dan mengekalkan kesihatan otak anda. Yakinlah dengan keputusan anda dan jangan sesekali mengalah. Artikel ini akan membincangkan pelbagai jenis permainan untuk menguatkan daya ingatan. Permainan berkaitan memori tidak semestinya hanya dalam bentuk permainan dalam talian (online games) ataupun permainan computer. Terdapat banyak lagi aktiviti lain yang boleh kita lakukan yang mana turut membantu meningkatkan kecerdasan dan kekuatan memori kita!

Biasakan Diri Dengan Permainan Yang Menguatkan Daya Ingatan!

Sekiranya anda berminat dengan permainan yang melatih daya ingatan anda, carilah maklumat selanjutnya dalam usaha untuk mengetahui betapa penting dan seronoknya kaedah semula jadi dalam latihan daya ingatan.

Penyakit Alzheimer, dementia dan beberapa jangkitan kognitif yang serius sebenarnya mewakili beberapa jenis krisis masalah ingatan yakni lupa. Secara semula jadi, kebolehan mengingat anda akan berkurangan apabila usia semakin meningkat. Terdapat beberapa faktor yang menjejaskan daya ingatan anda seperti kelembutan, kemurungan dan pemakanan. Sekiranya kesukaran mengingat anda tidak dapat dilihat oleh mereka disekeliling anda, anda tidak perlu untuk risau. Daya ingatan anda masih berada dalam keadaan baik sekiranya anda masih mampu untuk mengingat perkara-perkara penting dan menjalankan tugasan harian seperti biasa. Namun, sekiranya anda mula mendapati ingatan anda tidak seperti sebelum ini dan anda menghadapi kesukaran semasa memproses maklumat asas, anda disyorkan untuk berjumpa doktor secepat mungkin.

Kadang kala daya ingatan yang lemah merupakan antara simptom kepada penyakit yang serius seperti penyakit Alzheimer atau dementia. Sekiranya keadaan anda dapat dikenal pasti lebih awal, rawatan yang diberikan mungkin dapat membantu.

Teknik untuk Meningkatkan Daya Ingatan

Permainan Memori

Terdapat beberapa permainan yang dicipta khusus untuk menambah baik dan melatih ingatan dalam usaha bagi meningkatkan kuasa dan kapasiti otak. Kebanyakan permainan sosial yang direka ini bertujuan untuk membantu anda dan menambah baik daya penaakulan anda. Sebagai contoh, permainan “puzzle” yang sukar membuatkan otak anda bekerja lebih kuat dan meningkatkan memori anda. Begitu juga dengan permainan kad sepadan. Terbalikkan setiap pasangan kad ke bawah dan buka kad tersebut dua demi dua. Anda pasti akan ingat pasangan bagi setiap kad tersebut. Selain daripada permainan kad yang memerlukan penumpuan dan penaakulan yang baik, terdapat beberapa permainan lain yang khusus untuk menambah baik daya ingatan. Permainan lain yang turut membantu daya ingatan ialah catur, Scrabble, teka silang kata dan Sudoku.

Mempelajari Bahasa

Satu lagi cara yang efisien untuk meningkatkan daya ingatan adalah dengan mempelajari sesuatu yang baru, misalnya bahasa. Mempelajari bahasa baru adalah sama seperti permainan kerana kedua-duanya menghiburkan dan menyeronokkan. Dengan mengeluarkan otak anda dari kebiasaan dan memperkenalkannya kepada suatu domain baru dan tidak diketahui, otak anda akan menghafal beberapa perkara. Mempelajari bahasa merupakan salah satu kaedah terbaik untuk membuat otak anda bekerja dan membantu meningkatkan ingatan.

Teknik meningkatkan daya ingatan yang lain

Dengan menggunakan satu atau lebih teknik meningkatkan daya ingatan dalam kehidupan seharian anda, anda pasti dapat melihat perubahan yang agak cepat.

Penukaran Visual

Menukarkan maklumat yang dilihat kepada gambar visual akan membantu meningkatkan daya ingatan dengan lebih baik kerana perasaan visual lebih berkuasa. Oleh itu, sekiranya anda mendengar perkataan “tikus”, anda pasti akan segera membuat perkaitan dengan tikus yang dilihat di taman anda.

Bereksperimen dengan Teknik

Terdapat beberapa sokongan visual dan akustik yang boleh anda gunakan dalam proses pembelajaran dan menghafal. Cubalah bagi mengenalpasti teknik mana yang berkesan. Anda juga boleh mencuba kombinasi beberapa teknik.

Aktiviti Mnemonik

Penggunaan mnemonik yang berbeza dapat meningkatkan daya ingatan anda secara mendadak. Antara mnemonik yang paling penting adalah imej, penukaran kepada perkataan berima, pembentukan perkataan daripada huruf pertama setiap perkataan dalam ayat, penambahan kata-kata untuk lagu, kaitkan dengan lokasi tertentu atau maklumat lain yang sudah anda ketahui dan mengubahnya kepada cerita lucu.

Pengulangan dan Pembelajaran Semula

Dengan mengulangi sesuatu secara berulang kali dan mempelajari semula sesuatu perkara itu, ianya merupakan kaedah yang terbukti berkesan dalam membantu latihan otak. Apa yang anda perlukan adalah permainan yang meningkatkan daya ingatan dan aktiviti yang melibatkan latihan otak.Memo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.