Manfaat Minyak Zaitun Bagi Kesihatan

Posted on July 31, 2014 · Posted in Pengetahuan am

Minyak zaitun adalah minyak yang dihasilkan dari buah Zaitun. Dalam minyak zaitun terkandung zat yang bermanfaat sekali bagi kesihatan antaranya terkandung vitamin A, B1, B2, C, D, E, K, kalsium, zat besi, sodium dan potasium.

 Manfaat Minyak Zaitun bagi kesihatan

1. Menjadi ubat sapu untuk luka

Minyak zaitun mengandung zat oleokantal yang dapat mencegah peradangan. Sehingga minyak zaitun bisa digunakan sebagai ubat sapuan. Seperti untuk luka,melecet dan bengkak

2. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Antioksidan nabati yang terkandung dalam minyak zaitun dapat mengurangi risiko terkena penyakit jantung. Caranya minumlah minyak zaitun sehari 2x sebanyak 2 sudu makan

3. Mencegah Sakit Sendi

Prostaglandin yang terkandung didalam minyak zaitun bermanfaat untuk mengatasi sakit sendi dan pereputan tulang. Caranya adalah dengan meminum minyak zaitun secara teratur sehingga tulang rawan yang rosak akan terlapisi atau dengan menyapukan pada sendi-sendi yang terasa sakit.

4. Mencegah Osteoporosis

Penyerapan kalsium yang kurang sempurna akan menagkibatkan pereputan tulang. Untuk membantu penyerapan kalsium secara optima, minumlah minyak zaitun secara teratur. Kerana minyak Zaitun membantu penyerapan kalsium secara optima.

5. Mencegah Diabetes

Minyak zaitun bermanfaat untuk menurunkan kadar gula dalam darah dan risiko diabetes tahap 2. Minumlah minyak zaitun setiap hari agar mencegah terkena risiko diabetes.

6. Menghalang Kanser

Minyak zaitun mampu merendahkan kerosakan sel kerana mengandung zat Fenol. Sedangkan zat extra virgin befungsi sebagai antioksidan penghambat proses kanser. Dan asam oleat mampu mencegah penyebaran tumor.

7. Menjaga kesihatan kulit

Caranya dengan mengoleskan minyak zaitun pada kulit sewaktu mandi. Maka kelembaban kulit tubuh akan terjaga dan terlihat lebih bercahaya.

8. Penyubur rambut dan menghilangkan kelemumur

Caranya campurkan minyak zaitun dengan shampo kemudian bilas hingga bersih.

Itulah beberapa Manfaat Minyak Zaitun Bagi Kesihatan. Bila dilakukan secara teratur maka akan terasa manfaat dan khasiatnya.

 

Sumber : manfaatdaunku.blogspot.comMemo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.