Peria : Pelbagai khasiat untuk Kesihatan

Posted on July 3, 2015 · Posted in Pengetahuan am

Kebanyakan orang tidak begitu menggemari peria atas sebab rasanya yang pahit. Walaupun begitu, banyak pakar pemakanan, pakar kesihatan dan doktor mengesyorkan pengambilan peria kerana banyak manfaat kesihatan yang ditawarkan.

Terdapat pelbagai cara dimana anda boleh mengambil peria, daripada jus untuk memasaknya sebagai sayuran, atau bahkan menambah ke dalam sup dan salad. Berikut adalah manfaat kesihatan peria yang akan mendorong anda untuk makannya dengan lebih kerap.

1. Meningkatkan Imuniti
Peria meningkatkan tahap imuniti badan anda dengan baik. Anda boleh rebus peria di dalam air, dan kemudian mengambil air tersebut setiap hari untuk melawan pelbagai jangkitan dan penyakit. Peria amat kaya dengan vitamin C, yang merupakan antioksidan yang kuat untuk membantu menghapuskan radikal bebas daripada badan.

2. Menyembuhkan Gangguan Pernafasan
Untuk gangguan pernafasan seperti sejuk, batuk dan asma walaupun kecil, jus peria atau peria mentah adalah sangat baik. Jadikan ia satu tabiat untuk mengambil jus peria segar setiap pagi sebelum sarapan pagi untuk hasil yang terbaik.

3. Mengurangkan Jerawat
Peria adalah sangat baik untuk membersih dan menyahtoksikkan darah. Ia mengurangkan jerawat dan membersihkan tubuh secara dalaman. Ini juga membantu untuk menyelesaikan masalah kulit dan jangkitan lain, seperti bisul, kudis, penyakit kulat dan lain-lain.

4. Membantu Penurunan Berat Badan
Peria yang kaya dengan antioksidan adalah sangat berguna mengepam keluar toksin tambahan daripada badan yang membawa kepada penurunan berat. Pengambilan jus peria telah terbukti berkesan untuk membantu dalam penurunan berat badan untuk mencapai badan yang langsing dan juga sihat.

5. Meningkatkan Penglihatan
Peria mengandungi beta-karotena, yang sangat berguna dalam mengurangkan jangkitan mata, serta memperbaiki penglihatan.

6. Mengurangkan Sembelit
Bagi mereka yang mengalami masalah perut yang berterusan atau mempunyai masalah dalam membuang air besar, peria harus ditambahkan ke dalam menu harian. Fiber yang terkandung dalamnya membantu pencernaan makanan, sekaligus mengawal masalah sembelit.

7. Mencegah Penyakit Jantung
Peria juga membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dalam badan, yang seringkali boleh menyekat dinding arteri dan menyebabkan masalah jantung.

 

Sumber : Wanista.comMemo Plus Gold

0saves


Sekiranya anda meminati post ini,sila kemukakan catatan atau or langgani RSS feed RSS feed menerima artikel yang akan datang terus ke pembaca feed anda.